Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Harri-Hammas

HAMMASKAIRA
HARRI-HAMMAS

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

023

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Hammasjärven itäpuolella Kirakkajoen lähtökohdan pohjoisrannalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

2004, 2014

16.8.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1962

7619340

3496500

Huom:

 LISÄKUVIA

Hammastunturi-Saariselkä kartassa 1998 neljän rakennuksen ryhmä. Vanhemmissa vain yksi.
Metsähallituksen "Hammastunturin erämaan hoito ja käyttösuunnitelman" (1996) mukaan: "Inarin kunnan sähkölaitos on lopettanut Hammasjärven säännöstelyn. Täten Kirakkajoen suussa olevan vuokra-alueen ja sillä olevan asuinrakennuksen ja muiden rakennusten käyttötarkoitus on muuttunut yleishyötyalueesta lomamaja-alueeksi. Metsähallitus aloittaa neuvottelut sähkölaitoksen kanssa vuokrasopimuksen purkamiseksi ja rakennusten siirtämiseksi Metsähallituksen hallintaan. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoden 2006 loppuun."

Väinö Solkisen toimittama kirja "Isänmaan rakentajat, rakennusmestarit kertovat", SKS 1994. Siitä Viljo Mettälän kertomus "Hammasjärvellä Inarissa". Lainaus kirjasta:
"Patotyö tehtiin heinä-elokuussa 1963".
"Kauniin Hammasjärven rannalle Inarin kunta oli edellisenä vuonna rakentanut reilun kokoisen lomapirtin kuntalaisille. Tähän olimme majoitettuina, noin 20 miehen ryhmä."
"Kun kalan saanti oli yli oman tarpeen, niin pojat rakentivat pienen maakellarin johon voivat varastoida ja suolata ylimääräistä. Siitä aina veivät muutamat pyhäaikana kotiin kun siellä kävivät."

Paikalla on isohko päärakennus, maakellari, kookas saunarakennus ja padon tuntumassa varastoaitta. Tuvan kohdalla on Kirakkajoen betoninen pato jota pitkin pääsee joen yli.

Päiväkirjamerkintöjä:

10.9.2004
"Läksin taapertamaan etelään Hammasjärven rantaa. Sää selkeni koko ajan. Olin jo kymmenen kieppeillä siinä Kirakkajoen suulla.
Hammasjärvi on aiemmin ollut säännöstelty ja pato on vielä paikalla. Sen kohdalla menee silta yli. Voimalaitosyhtiöllä on siinä padon kupeessa komia mökki jonka vessaa lainasin. Kiitos. Saunakin niillä on rannemmalla ja joku maakellari. Kartan mukaan paikalla on useampi rakennus ja se pitää paikkansa. Padon vieressä rannalla joku vaja, ylempänä mettässä päärakennus jonka vieressä iso pressukatos. Maakellari uuden ja hyväkuntoisen näköisenä viereisessä törmässä muovisine ilmanvaihtoputkineen. Päärakennus on hirttä ja hiukan tavallista autiotupaa suurempi. Siinä on lautainen tuulikaappi ja kestopuusta pieni kuisti. Oven päällä lukee "Harri-Hammas". Saunarakennus on tehdashirsistä (mallia ohut syrjällään oleva koolinki). Saunarakennuksessakin on jonkin kokoinen tupa. Aurinkopaneelit on katolla, tietysti kun kyse voimayhtiöstä. Padon sillalta mukava katsella Kirakkajoen kuohuja."


9.6.2014 Maanantai
”Hammasjärven padolle tullessa huomasin ”metsäkoneen” jälkien saapuvan etelästä ja menevän kirakkajokeen ja sen yli sinne padon pohjoispuolen rakennuksille. Mikä lie telaketjuvehje (ei varmaankaan telaketkut vaan isot pyörät). Renkaan leveys noin 80cm ja akseliväli 4m (ehkä), iso kuiteskin. Tuli jo mieleen oliko kaivinkone ollut poistamassa padon. Ei onneksi.
Ylitin padon ja vilkaisin sen pohjoispuolella olevan rakennusryhmän. Mielestäni samat rakennukset kuin ennenkin, ei siis uusia. Käytössä alue kuitenkin on, kenen? Saunasta rantaan menevä lankkupolku ja laituri taitavat olla uusia. En ole varma, sillä siitä on 10-vuotta kun täällä viimeksi kävin. En pysähtynyt sen enempää, vaan jatkoin matkaa saman tien.”