Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Hangasvaaranpalo

HAMMASKAIRA
HANGASVAARANPALO

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

019

Edellinen

Seuraava

Rakennusryhmä

Kutujärveen etelästä laskevan, Hangasvaaran itärinteen alla kulkevan puron länsipuolella jängän laidalla noin 570m Kutujärvestä etelään.

Kohde 3.

MUISTIINPANOJA 2014:
"019 Hangasvaaranpalo
1. Talli. Ei päällekkäin olevia seinähirsiä, ilmeisesti vain alin hirsikerta paikalla. Katon osat hirsikehikon keskelle romahtaneina. Koko tallille tyypillinen, samoin kuin sijaintia alempana tasaisella ja avoimen alueen reunassa. Paikalle ei ole kasvanut kuin muutama pieni männyn taimi.
2. Puutavaraa pinottuna. Ohuehkoja rankoja kasattuna pinoon. Joukossa veistettyjä/halkaistuja puita.
3. Aukea jolla muutama hirsi ilman järjestystä. Mielikuvitusta käyttäen voi hahmottaa 5mx5m kokoisen alan. Mitään varmaa merkkiä rakennuksen olemisesta ei voi hahmottaa.
4. Aukea kohta rinteessä. Alanurkassa(etelä) muutama hirsi sammaleessa ja kattovasoja. Mahdollinen viereisen kämpän laajennus
5. Kämppä. Todennäköinen päärakennus. Paksut sammalpenkat seinien paikalla. Ei hirsiä näkyvissä. Rakennuksen keskellä tiheässä mäntyjä (10-20cm paksuja).
6. Hiiliä peitettynä katytohuovalla ja päälimmäisenä joitakin halkoja.
7. Isohko kuoppa päärakennuksen takana, Jätteitä?"

Katso kartta lisäkuvissa

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2014 14.8.2014

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7630830

3504140

Huom:       

Raunion merkintä 1968 ja 1989 topokartoissa. Ei havaintoa muissa kartoissani.
Paikalla on varmuudella kahden kämpän jäänteet. Myös muita ihmisen toiminnan jänteitä löytyy.
Talli. Ei päällekkäin olevia seinähirsiä, ilmeisesti vain alin hirsikerta paikalla. Katon osat hirsikehikon keskelle romahtaneina. Koko on tallille tyypillinen noin 8m kanttiinsa.
Kämppä. Todennäköinen päärakennus. Paksut sammalpenkat seinien paikalla. Ei hirsiä näkyvissä. Rakennuksen keskellä tiheässä mäntyjä (10-20cm paksuja). Pohjoispäässä aukeampaa ja muutamia hirsiä sekä jotain puutavaraa (katosta). Mahdollisesti päärakennuksen laajennus. Kokoa noin 8m syvyyttä ja pituutta 8-12m riippuen siitä mitä pohjoispäässä on ollut.
Paikan erikoisuutena on haloilla peitetyn kattohuovan alta löytyneet hiilet. Mihin hiiliä on täällä käytetty?  (MH 2014)

Päiväkirjamerkintöjä:

11.6.2014 Keskiviikko
". . . Seuraava tukkikämppäkohde olikin kauempana järvestä. Paikoin näkyy hyvin vanhat rekireitit, joita on tuville ajettu tai jota kautta on tukit viety järvelle. Metsässä ne näkyvät noin 3-4m leveinä, suorina, avoimina linjoina tupien läheisyydessä tasamaalla.
Tupa 019 Hangasvaaranpalo on Hangasvaaran itäpuolelta laskevan puron länsipuolella, jängän laidalla, puolisen kilometriä Kutujärvestä. Ensin näkyi talli, sitten puupino (riukuja), jonkun rakennuksen pohja, epämääräinen rakennuksen pohja ja halkopino. Kaikki tietenkin maantasalla. Itse päärakennus oli jälleen naamioitunut huomaamattomaksi. Joistain näistä raunioista on täytynyt korjata puutavara muualle, muuten ne ei olisi niin hyvin maastoutuneet. Sen halkopinon välistä pilkisti kattohuopaa, jota siirtämällä tuli näkyviin puhtaita hiilen paloja.
Oikeastaan nämä vanhemmat hakkuut ei häiritse, vain kantoja sekä latvuksia harvakseen pystypuiden välissä. Ihan kunnon metsältä tämä näyttää, hieman vain valoisammalta.
Jatkoin suoraan itään jängän yli ja pienen lammen etelälaitaan jossa rajapyykki ja oranssi kyltti: ”Suojametsäalue”. . .
"