Pääsivu Lapin kämpät Pulju Kultakuru

PULJU
KULTAKURU

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

002

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Korsajärven pohjoiskärjestä 600m pohjoiseen ja Inarin kunnanrajasta 500m länteen, Kultajärvestä laskevan puron koillisrannalla.


Pusikko päässyt valtaamaan tuvan tienoita. Maisemat peittyneet. Taustalla oleva mänty vielä tunnistettavissa samaksi puuksi. Toivotaan tuvalle vielä pitkää ikää.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei tiedossa

2007

25.09.2021

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7593170

3418130

Huom:

LISÄKUVIA

Vuoden 1927 yleiskarttakirjassa on rakennuksen merkintä ja teksti "Korsa". Se on laitettu Korsajärven pohjoispään itärannalle, onko siellä koskaan ollut mitään? Tuolla kohtaa on jyrkänne. Oikealla paikalla  tupa näkyy 1968 yleiskarttakirjassa.
Päärakennus ja aitta joen koillispuolella, sauna joen luoteispuolella. Hyvässä kunnossa ja huollossa näytti olevan (MH2007). Ennen maanteitä, kulki yksi reitti Ivalojoen kultamaille Korsajärven kautta. Tunturilatu 2/1989 lehden mukaan Kultakurun kämppä olisi tämän reitin peruja. Myös kulkureitti Enontekiöltä Lismaan ja Inariin on kulkenut tuvan kautta ennen maantieliikenteen paranemista.
Retkeilijän Autiotuvat kirjan mukaan Nunnaslainen poromies asui tuvassa 1952-66. Latu&Polku lehti kertoo jotta Asuinpaikka oli alunperin nunnalaisen Eino Ruotsalan rakentama. 1959 paikka oli Antti Ruotsalon (tai Ruotsalan) kesätalo.
Kultakurussa on sen jälkeen pitkään asustanut Helsingistä saapunut erakko: Klaus Backberg (1933-2015). Hän on kulkenut lapissa 1950-luvulta ja vakinaisemmin oleskellut 1970-luvulta. Viimeisen vuosikymmenen keskitalvet Helsingissä. Kämpällään hän on ollut tiettävästi vielä 2015 kesällä. Hyvässä kunnossa ja puupinoja myöten järjestyksessä oleva tupa on siirretty kahdesti ja molemmilla kerroilla alin, huonossa kunnossa oleva, hirsikerta on jäänyt siirtämättä. Lisätietoa voi katsoa vaikka kirjasta "Hankia sosetta tulistelua” s.145.
Kämppä on lukittu.

Päiväkirjamerkintöjä:

13.8.2007
"... Kultakurun kämpälle mennessä maasto on laajaa tasaista hiekkakuolpunaa. Itse kämppä tuli hiukan yllättäin vastaan vaikka polku oli muuttunut siistiksi puistokäytäväksi jo hieman aiemmin. Tervan tuoksu. Jotain siinä joen etelärannan "saunan" vieressä tervattiin. Paikka siis ainakin asuttu. Itse tupa on puron toisella puolella viivotinsuorien halkopinojen keskellä. En mennyt lähemmäksi. Olen vain kuullut jotain epämääräistä huhua erakosta joten antaa olla. Olen itsekin hiukan erakko vaikka mielelläni ihmisten kanssa puhelen jos vastaan tulevat. ..."