Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Karipäänjärven vankileiri

HAMMASKAIRA
KARIPÄÄNJÄRVEN VANKILEIRI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

226

Edellinen

Seuraava

Sota-ajan jäänne

300m Karipäänjärveltä luoteeseen tien molemmin puolin. Solojärveltä 3km itään ja 10km Inarin keskustasta lounaaseen.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Poistunut

(1999)

09.12.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7639140

3494800

Huom:   

LISÄKUVIA

Kartoilta ei löydy rakennusten merkitää. Olen omaan matkapäiväkirjaani laittanut huomion aukiosta, vuodelta 1999. "Siinä mäellä oli joskus ollu jonkun talo ja pihakenttä sekä tien toisella puolella lato ja navetta. Joskus sotien aikoihin vissiin."  Olin juuri lähtenyt Karipäänjärven rannasta, nuotiopaikalta ja kuljin tietä pohjoiseen.

Paikalla on Saksalaisten toisen maailmansodan aikaisen vankileirin jäänteet. Parakeissa on ollut Venäläisiä sotavankeja joilla on teetetty metsätöitä.
Tien länsipuolella on ollut iso parakki. Tien itäpuolella on kolme muuta rauniota ja kauimmaisena ilmeisesti korsu. Se on parhaiten säilynyt vaikkakin romahtanut keskeltä. Sisällä näkyi kamiinan jäänteitä. Alueella on paljon rautaromua ja piikkilankavyyhtejä. Lisäksi muutama rauniopaikka sivummalla.

Kulttuuriympäristön palveluikkunasta löytyy sitten tarkempi inventointi, joten ei tässä sitten enempää.
Kulttuuriympäristön palveluikkuna: Karipäänjärvi 1000012434
www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.1000012434

Leiristä kerrotaan myös "Sodan piikkilangat" vihkosessa s.45-50.
Karipäänjärven vankileiri olisi ollut Solojärven Haukkapesäojalla olleen pääleirin sivuleiri.

Päiväkirjamerkintöjä:

2.9.1999
"… Tiet leveni ja parani. Mäntyvaaran (Isovaara) (nimet vaihtelee kartoissa) kohdalla alkoi sataa. Ja satoikin sitten aina Karipääjärvelle josta löytyi pienen hakemisen jälkeen metsähallituksen nuotiopaikka. . . .
Sade oli tauonnut ja saappaat polki soratietä. Siinä mäellä oli joskus ollu jonkun talo ja pihakenttä sekä tien toisella puolella lato ja navetta. Joskus sotien aikoihin vissiin. Odottamani tienviitta kertoi merkityn retkeilyreitin alun ja painuin taimenjärvelle ja hienoissa rantamaisemissa kirjoittelin tekstiviestiä kävellessä. Eka nuotiopaikka tuli hieman aikaisin joten keskimmäiselle Taimenjärvelle."