Pääsivu Muuta ja Huuhaata Sauvatesti

SAUVATESTI


TURHANKÄVELIJÄ KOEKÄVELEE
Kameraruuvillinen Vaellussauva

LEKI

SIERRA

PHOTO


Kun ikää tulee lisää ja polvia alkaa kolottaa eikä vaeltamista vielä viitsi lopettaa tulee tarve apuvälineisiin. Muutaman kerran kun mättäiden välissä keskellä erämaata lentää nenälleen rinkka selässä ilman tukea niin jo tulee vaellussauva mieleen.
Myös kameran tukemiseksi kaipasi jotain muuta kuin puita vasten nojailu, varsinkin paljakalla.

Koko talven kestäneen jahkailun jälkeen hankin teleskooppisauvan kameraruuvilla. Pitkään harkinnassa ollut yksijalkainen kamerajalusta jäi vielä kauppaan. Kävin tuota Lekin Sierraa testaamassa. Kolmen päivän Nuuksion keikka ei täysin vakuuttanut. Keppi tuntui välillä olevan vain ylimääräistä mukana raahattavaa. Toisaalta Nuuksiossa ei ollut kuormanakaan kuin minimi yöpymisvarustus eikä kulkeminenkaan ollut kuin käyskentelyä. Viime syksynäkin meni puukepin kanssa muutama päivä totutteluun. Sitten tilanne olikin niin päin että ilman puusauvaa oli turvaton ja alaston olo.


Testipaikkana Nuuksio


Testivarustus: Leki Sierra Photo teleskooppisauva, Viikonloppureppu, lämmin kevät ja tuttu puisto.

Kameran liittämiseksi Lekin sauvaan kaipasi pikaliitintä jatkuvan ruuvaamisen sijaan. Sauvan päähän olin hankkinut pienen kuulapään joka osottautui kuvaamisen kannalta hyväksi ratkaisuksi.

Lekin sauvan remmi on aika kova ja karkea. Paljaalle kädelle ja ranteelle se tuntui epämiellyttävältä. Teki mieli ottaa koko remmi pois.

Sauvan kädensijaan täytyy saada lisää pituutta jotta otten paikkaa voi muuttaa maaston vaatimusten mukaan. Sauvan pituutta ei viitsi ruuvaamalla muuttaa kovin pienen tarpeen takia.

Lekin oma puunuppi sopi kuulapään kantaan pienen veistelyn jälkeen. Kuulapään nivel ei kuitenkaan pidä jos siinä olevaan puunuppiin kovemmin nojailee.

Puunuppiin pitää värkätä joku ketju/naru joka on kiinni remmissä tai sauvassa. Näin sen voi jättää roikkumaan (ei häviä) sauvan kylkeen silloin kun kamera on kiinni ruuvissa.

Kepin metallipään rapinasta, kilahtelusta ja muusta ääntelystä en pitänyt, varsinkaan kallioisessa maastossa. Kumitutin hiljaisuus kävellessä miellytti vaikka se olikin paikoin hieman liukkaampi.

Sauvalla on mukava tökkiä sammalia, koitella mutaisella polulla olevan kuopan syvyyttä, sohia kaikkea ja osoitella sinne tänne.

Lekin sauvan pituus 145 riittää kävellessä 190cm pitkälle henkilölle. Joissakin kallioilta laskeutumisissa olisi kaivannut hiukan lisäpituutta. Valokuvauksen kannalta sauva olisi voinut olla pidempi. Toisaalta kamerassa olevan kääntyvän näytön ansiosta ei tarvinnut kyykistyä kuvaustilanteessa.

Teleskoopin jatkokset tuntuu tukevilta joskaan en keppiäni pistänyt mihinkään äärikuormitukseen. Kepin taipuminen kuormituksessa tuntui haljulta verrattuna siihen viime syksyiseen puusauvaan joka ei joustanut. Jos joku viitsisi sponsoroida niin tekisin mielelläni kuormituskokeita aina rikkoutumiseen asti. Jatkoksia saa pyöritellä puutumiseen saakka (kiristää ja löysätä) kun sauvaa haluaa pidentää tai lyhentää. Kovin pienien maaston vaihteluiden takia ei viitsi sauvan pituutta säädellä.


  Pikakäyttötestin pisteet

*    *    *    *    * = Erinomainen
*    *    *    * = Hyvä
*    *    * = Tyydyttävä
*    * = Heikko
* = Jätä kauppaan
= Älä edes harkitse

- Ulkonäkö

*

*

*

*

- Meteli

*

*

?

?

- Nääppituntuma

*

*

*

- Nuppi

*

*

*

*

- Kameran liittäminen

*

*

*

- Pituus

*

*

*

*

- Paino

*

*

*

*

- Pito

*

*

*

*

- Tukevuus

*

*

*

- Lisävarusteet

*

*

?

- Säädöt

*

*

*

- Hinta

*

*

*


Loppuyhteenveto:

Vaatii vielä totuttelua ja pidemmän reissun jotta voi sanoa oliko turha hankinta. Kaikkea pitää kuitenkin kokeilla. Kahden sauvan käyttöä en ole kokeillut enkä siihen tarvettakaan nähnyt. Ehkä sitten aikanaan kainalosauvat. Suomalaisissa kaupoissa on huono valikoima kameraruuvilla varustettuja sauvoja. Jos netin kautta uskaltaa tilata tuotteita niitä etukäteen testaamatta niin valikoima laajenee huomattavasti. Sompa täytyy vielä hankkia kepin päähän. Pelkkä tikku upposi pehmeään maahan antamatta esimerkiksi suolla minkäänlaista vastetta. Kasaan laitettu sauva mahtuu mukavasti rinkan tunnelitaskuun. Pituus kasassa kuulapään kanssa 72cm ja paino 405g.

26-28.4.2006


Kestotesti Vätsärissä.

Vätsärin 2 viikkoinen testireissu tehtynä 27.7.-11.8.2006.

Vätsärin ja Kessin kivisissä maisemissa sauva oli erittäin hyvä. Sauva kesti kahden viikon tikutuksen vääntymättä, rikkoutumatta eikä kummoista kulumistakaan havaittavissa. Oiva matkakumppani, tuki ja turva. Sauva kulkee päivän totuttelun jälkeen huomaamattomasti niin kuin olisi aina kädessä ollut.

Jos muutaman puutteen tai parannuksen tai huonon puolen mainitsee niin... :

- Kädensija saisi olla pidempi jolloin otteen paikkaa muuttamalla voisi "sauvan pituutta" säätää lennosta pienten maastomuutosten kohdilla.
- Pieni sompa puuttui alkuperäispakkauksesta. Kepin kapea kärki uppoaa pehmeään maastoon. Pikkusompa on nyt hankittu mutta testaus puuttuu.
- Kivipohjaisten jokien ylityksissä kaipasi vanhaa paksua puukeppiä. Ohut sauva kiilautuu kivien väliin ja vääntö saattaa kohdistua terävänä sauvan varteen. Samoin kaipasi lisää pituutta ylityksissä.
- Lekin käsilenkki on vain "remeli". Hiukan epämukava kädessä. Minulle tarpeeton. En tottunut pitämään kättä lenkissä jo senkin takia että vaihdoin sauvaa useasti kädestä toiseen tai tarvitsin vapaata kättä kameran kanssa puuhatessa.

Lisähankintana reissun jälkeen pieni sompa. Kiitos Sellon Partioaitalle lahjoituksesta. Sompa on vielä testaamatta. Jos tuo ei auta maahan uppoamisen vaivaan niin sitten asialle ei voi mitään. Isompi sompa alkaisi olemaan tiellä.

22.4.07

 

Sompa on osottautunut hyväksi ratkaisuksi. Ei takertele maastoon ja antaa totuudenmukaisemman kuvan jänkien upottavuudesta. Pelkkä tikku uppoaa syvemmälle kuin askel.
Kumitutti on ehdoton. Piikkipää rusahtelee ikävästi kivikossa. Kumipää ehti jäädä kolmesti maahan, löysin vielä, kunnes se jäi Kaldoaivin maaperään 2008.
Enään en lähde ilman keppiä minnekkään, tulee alaston olo. Kameran ruuvaaminenkin sujuu jo hyvin tottuneesti joten erillistä pikakiinnikettä en oikeastaan enää kaipaa. Kuulapää ei kestä satakiloisen miehen reilua nojaamista mutta muuten tykkään puunupista kepin päässä.

23.1.2009

Terveisiä tyylle.


Kierreliitos petti.

Ylemmän jatkoksen kierreliitos alkoi löystyä jo 2009. Sen vuoden reissu tuli tehtyä sauvalla joka olisi pettänyt alta voimakkaan painalluksen sattuessa, eli silloin kun keppiä kriittisemmin tarvitsee. Normaalissa matkanteossa liitos vielä piti.

Sittemmin pito hävisi ennemmän ja korjausyritykset vain huononsi tilannetta. Oli pakko laittaa jatkos jäykäksi.

Porasin reiän läpi jatkoksen ollessa maksimissa. Ruuvi rei´ästä ja tuplamutteri ruuvin päähän. Tuplamutterin ansiosta sauva ei puristu kasaan eikä liitos löysty. Mutterit on siis kiristetty toisiaan vasten.

Sauvan tarvittava pituussäätö hoituu toisesta jatkoksesta. Se riittää normaalikäyttöön. Harmittaa vain kun kapinetta ei enää saa pakattua niin näppärään, pieneen kokoon kuin ennen. Ei mahdu rinkan tunnelitaskuun jos jollain etapilla ei sauvaa halua käyttää.

25.5.2013


 Testin saa ottaa vakavasti mutta ei ole pakko.

Muuta ja Huuhaata