Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Vuorhavaara itäinen

HAMMASKAIRA
VUORHAVAARA ITÄINEN
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

076

Edellinen

Seuraava

Porokämppä

Aittajärven rannalta noin 800m länteen. ja Vuorhavaaran poroaidan kirnulta n.500m pohjoiseen. Pienen kosteikon pohjoispäässä.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Ei juuri erotu maastosta

2004

03.03.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7615900

3494500

Huom:  

LISÄKUVIA 

"Niilo Westin kämppä"
Tällä kohdin ollut kämppä on siirretty tai purettu aikaa sitten. Paikalla ei ole romahtamiseen tai paikalle raunioitumiseen viittaavia jäänteitä. 4x4 metrisestä tuvasta on jäljellä alin hirsikerta. Iso tasainen pihakenttä (2004).
Tuurilla tänne osuu, ei näy polkuja. Ympäristö sottainen. Saavuin paikalla 2004 kun etsin joillain kartoillakin näkyvää Vuorhavaaran ylempää kämppää 089.

Kämppätietoa Susille monisteessa on esitelty kohde 29. Hammastunturi IV. Moniste 1970-luvun alkupuolelta.
”Omistaa paliskunta. Kulpakkojoen länsirannalla törmän päällä erotusaitauksen koillispuolella. Talvikäyttöinen tupa, laverilla tilaan 4 h:lle. Pöytä. Kamina. Hyväkuntoinen.”
Monisteen käsinpiirretyssä kartassa kämppä on aika lähellä aitaa ja kirjoitetaan "Kulpakkojoen länsirannalla". Onko tuolla siis kuitenkin joku kämppä ollut lähempänä aitaa.

Museoviraston arkistoista poimittua
Kertomus Heikki Hönnisen, Teppo Korhosen ja Veijo Laineen virka-matkasta 4.-14.9.1988.
www.kyppi.fi/to.aspx?id=117.6311
”Niilo Westin kämppä (no 9) sijainnut heittelyaidan pohjoispuolella. Purettu ja hirret siirretty järven rantaan.
Hiukan paliskunnan kämppää isompi (4*4 m).”

Ilmeisesti tämä on Wesin kämppä mutta minkä järven rannalle hirret siirrettiin. Jos kämppä on ollut 1970 luvulla hyväkuntoinen niin 1988 mennessä se on kannattanut siirtää.

Koordinaatit likiarvoja koska kohde ei esiinny kartoilla.

Katso Vuorhavaaran erotuspaikka 039

Päiväkirjamerkintöjä:

11.9.2004 "Seuraava kohde oli Vuorhavaaran raunio. Sen sijainti oli hyvin hataralla pohjalla. Tieto vain että Vuorhavaaran rinteellä ja merkintä jostain toisesta kartasta. Kompassisuunta rauniolle päin. Mukavaa mäntymetsää puolipilvisessä säässä. Ensin tuli näkyviin pitkiä kantoja. (talvista puunkorjuuta, oletan) ja sitten pieni aukio täynnä tuvan ja elämisen jäänteitä. Vuorhavaaran (toivottavasti on tämä) tuvan paikka on erotuskaarteesta suoraan karttapohjoiseen noin 600m pienen kosteikon pohjoispuolella. Siis useampi sata metriä idempänä kuin olin olettanut. Osuinpa sattumalta kohdalle. Hammastunturi Saariselkä 1998 kartta sijoittaa rakennuksen todellakin monta sataa metriä lännemmäksi. Jatkoin matkaa sitä kautta näkemättä mitään rakentamiseen viittaavaa.
Tuvasta jäljellä alin laho hirsikerta, koko tuo 4x4m. Kaminan jämä pihalla ja muuta roinaa ympäriinsä. Ei enään polkuja mutta viinapullot säilyy. Tuvan ympäristön nurminen pihakenttä on aika iso ja pistikin epäilemään jospa paikalla olisi ollut useampia rakennuksia. Jos nuo maassa olevat rojut on olleet yhdessä tuvassa niin siellä on ollut ahdasta. Mitään mikä viittaisi muihin rakenteisiin ei kuitenkaan näkynyt. Olinpa tyytyväinen löytööni ja kun aurinkokin paistoi niin mikä oli matkaa jatkaessa."